fredag, januari 29, 2010

Jag och min surdeg

I måndags, eller var det tisdags startade jag en surdeg, närmare bestämt en rågsurdeg. Jag hade lånat hem en bok från biblioteket, Surdegbröd: recept och tips från en hemmabakare. Författaren har även den populära och inspirerande bloggen: Pain de Martin. Jag valde hans rågsurdegsrecept och än så länge ser det bra ut. Har just matat den en sista gång och imorgon hoppas jag på att den ska vara redo att bakas med. Den har börjat jäsa, det är små bubblor i smeten. Burken med surdeg har jag i skåpet ovanpå kylskåpet och det fungerar jättebra. Jag trodde det skulle vara krångligare att starta en surdeg men än så länge är det ganska överkomligt. Bara att mata med lite rågmjöl och vatten. OM surdegen blir bra ska jag imorgon börja baka något, vet inte riktigt vilket bröd jag vill baka. Finns otroligt mycket goda bröd att baka med rågsurdeg. Imorgon kanske det kommer en bild på surdegen :)

Nedan kommer receptet på surdeg som jag använt mig av. Har kopierat rakt av Pain de martins hemsida. HÄR hittar ni hans recept och mer info om surdeg.




Dag 1, morgon
100 g (1 dl) ljummet vatten
30 g (1/2 dl) ekologiskt rågmjöl

Rör ihop vatten och mjöl i en rymlig glasburk. Lägg på ett lock (men skruva inte fast det så att det blir tätt) och ställ burken på ett varmt ställe. På sommaren kan den stå framme, men vintertid kan det vara bra att hitta något skrymsle som är lite varmare, gärna 20–25 grader. Jag brukar använda skåpet ovanför kylen, där brukar det vara lagom varmt.

Låt blandningen stå i 3 dygn. Skaka försiktigt på burken morgon och kväll.

Dag 4, morgon
100 g (1 dl) ljummet vatten
90 g (1 1/2 dl) ekologiskt rågmjöl

Blanda i vatten och det nya mjölet. Blandningen kommer nu att bli lite tjockare.

Dag 4, kväll
100 g (1 dl) ljummet vatten
60 g (1 dl) ekologiskt rågmjöl

Nu bör jäsprocessen ha kommit igång och surdegen bör ha vuxit en hel del. Doften är (dock) inte enbart angenäm, och surdegen behöver fortsätta utvecklas för att den ska bli stark. Häll ut allt utom cirka 50 gram (1/2 deciliter), fyll på med mer mjöl och vatten och rör om. Om surdegen inte kommit igång, låt den stå ytterligare 10–12 timmar innan du fortsätter.

Dag 5, morgon
Upprepa steget från dag 4, alltså häll ut allt utom cirka 50 gram, fyll på med mer mjöl och vatten och rör om.

Dag 5, kväll
Om surdegen efter 10–12 timmar har rest sig ordentligt, nästan till dubbel storlek, och har konsistens som liknar chokladmousse är din surdegsgrund klar.

Inga kommentarer: